Å være på stand

I juni er det bygdedager her hos oss, og laget deltar på disse og viser seg fram. Det er kanskje ikke så voldsomt stor søkning til våres stand, men de som kommer, snakker gjerne ganske lenge med oss, og går i dybden. Mange har leita i den egne slekta i mange år og funnet ut en hel masse. Slik kan vi også få opplysninger som vi kan legge til i vår base.

Det vi kan hjelpe andre med, er vel når vi kommer lenger bak i tiden, spesielt kanskje før ca 1920-30. Så vi bruker å spørre hva bestefar og bestemor het. Da har vi dem trolig i en eller annen av våre baser. Finner vi bare riktig person, så vet vi plutselig så mye mer …

I år var vi i Dalsgrenda i begynnelsen av måneden. Der var ikke jeg tilstede så jeg vet ikke hva som foregikk, men på Stennesdagen den 17. juni i nydelig sommervær, kom det fram en mann og påsto at det gikk et rykte i familien at oldefar og tippoldefar var søsken. Innenfor samme linje går jo ikke dette an – man kan vel ikke være bror til sin egen sønn – men hva om det var en annen tippoldefar? Man har jo inntil 8 stk. Grundige undersøkelser etter Stennesdagen gir ikke noe belegg for at dette ryktet i denne familien skulle være sant.

En liten uke senere var vi på Bjerka under Hemnes-Dagan. Like fint vær nå. Naboen til våres stand (han viste fram noe helt annet) fôret oss med detaljer om de nyere grenene av sin familie, og vi hjalp han med å finne ut mere fra det samiske miljøet i Sverige. Han hadde kommet ganske langt selv, men så hadde det stoppet opp. Så der kunne vi hjelpe hverandre litt.
Naboen til høyre for oss husket fra hun var yngre at det var en mann som brukte å si at de var i slekt. Den gangen var ikke slektshistorie interessant for henne – det bruker jo å komme med årene. Hun visste bare hva han het, hvor han bodde og at han var død for en god del år siden. Via DIS-Norges Gravminnesøk klarte vi å lokalisere hans dødsdato i 1985 og stedet han er gravlagt. Dermed fikk vi også hans fødselsdato. Så begynte vi å nøste, og ga henne det vi fant. Vår oppdragsgiver ble medlem i laget, og vi er spent på om hun klarer å finne ut mere langs denne veien.

This entry was posted in Slektsgransking. Bookmark the permalink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>